Народознавча година "Традиції Водохреща як завершення зимових свят"

 Ось-ось зніме своє святкове вбрання наша ялиночка, заховаються у віддалені куточки книгозбірні її яскраві прикраси, іграшки, сніжинки і будуть знову чекати свого зіркового новорічного часу... Але ми не сумуємо, а створюємо хвилинки позитивного спілкування зі своїми користувачами, даруємо їм святковий настрій, душевну гармонію і намагаємося зберегти ці приємні миттєвості у своїх світлинах. 

19 січня - теж святковий день у бібліотеці. ЇЇ користувачі зібралися на народознавчу годину "Традиції Водохреща як завершення зимових свят" . Під час заходу ми розглянули історію свята та походження всіх його назв, повернулися до таїнств другого Святвечора: "голодної куті", спалювання дідуха, обрядове годування домашньої живності, , цілющої  сили вечірньої святої води.  З книги О. Воропая "Звичаї нашого народу" дізналися, як козаки проганяли кутю, як щедрували з гілками ліщини, легенди про розмову тварин Святвечором.  Прочитавши вступ до поеми "Світлана" В. Жукавського, поринули в світ таємничих заповідей і ворожінь. Про саме освячення води дізналися з робіт В.Скуратівського. Ну і , звісно ж, поговорили про ранкове освячення води в нашому селі, про її цілющі властивості та пригостили всіх свяченою водою.  Далі мова йшла про звичаї та прикмети, пов"язані  із святом Водохреща.

Як підсумок заходу звучали словесні та акапельно пісенні вітання і віншування із святами , що минули та що будуть вже незабаром в новому періоді річного циклу - часі вечорниць, веселощів, дозвілля.







Коментарі