"І вітер співає про вільних людей". Вітальний флешмоб з нагоди свят 14 жовтня.

 14 жовтня в Україні відзначають відразу чотири свята та пам"ятні дні, пов"язані з різними історичними подіями. Православна церква  святкує день Покрови Пресвятої Богородиці. У свято Покрови відзначають День українського козацтва. Вже більш ніж півстоліття цей день вважається датою створення Української повстанської армії. А з 2014 року цей день - державне свято -  День захисникв Вітчизни.

Бібліотекою було заплановано проведення масового літературно-пісенного свята "І вітер співає про вільних людей" . Але буває так, що життя вносить зміни у наші плани. Великого заходу не відбулося, але ми всеж таки словом, ритмом, піснею вітали своїх односельчан із святом. Бо сама атмосфера дня, краса осінньої природи спонукали до цього. Та й що осінній красі до вірусів і карантинів!? Земля переливається всіма відтінками золота, а над нею - синє, чисте, бездонне небо. І здається, ніби це Прекрасна Діва Марія розкинула над нами свій небесно-синій омофор-покров, щоб захистити нас, змусити замислитись над цінностями життя, звернутись у молитвах...

Про історичне минуле Яблунева також потрібно говорити в цей день. В далекому XYII столітті в найстарішій частині села Підварку жили полкові отамани, сотники, козаки. У роки Визвольної війни під керівництвом Богдана Хмельницького із жителів села було організовано окрему сотню, яка брала участь у боротьбі проти польської шляхти. Яблуневе було сотенним містечком аж до скасування полкового устрою.

Всіх, хто зібрався на подвір"ї будинку культури, учасники привітали із святами, коротенько зупинились на сторінці з історії села, виконали ритмічні музичні вітання. А вітер... шелестів осіннім листом, розвівав жовто-блакитний прапор держави та пропор села з козацькою символікою, ніс,підспівуючи, патріотичну козацьку пісню над селом.





Коментарі