Вечір-спогад "Дружні посиденьки на свято Катерини"


Доля божество. Доля Богиня. Вона визначає призначення людини, тому при народженні наділяє кожного певними чеснотами, пророкує майбутнє. Вона відає про все, що було , є і буде з кожною людиною. Дослівно доля означає «частина, частка», тобто частина людського життя.
Серед численних свят зимового циклу є празник Святої великомучениці Катерини, який відзначається 7 грудня.  Та зі Святою Катериною церква пов»язала цей день вже потім, з прийняттям християнської віри. А з часів сивої данини це було свято Дівочої долі. За переказами, Катерина була дуже вродлива, високоосвічена і багата. Богиня доброї долі також уявляється в образі вродливої молодої жінки, яка пряде нитку людського життя.
 Розповідям про свято Катерини, про різні жіночі долі був присвячений вечір-спогад «Дружні  посиденьки- спогади на свято Катерини», який  пройшов в Яблунівській сільській бібліотеці. Матеріалами з книг Олексія Воропая, Василя Скуратівського бібліотекар та ведучі розкрили народознавчу тематику свята Катерини.   Гості старшого віку ділись спогадами про свою молодість, часи дівування, розповідали про різні жіночі долі. Молоді дівчатка спробували поворожити на свою долю. Самодіяльні артисти та виконавці розважали всіх піснями.  Присутні в залі Катерини отримали символічні подарунки та музичні вітання. Закінчився захід приємними гостинами.
Символами долі є  веретено, прясельце, клубок  ниток. Тож нехай із щастя та здоров»я доля плете життєву нитка всіх жінок.  Хай вона буде рівною, міцною і золотою. Хай доля буде прихильною до всіх, а подаровані приємні хвилини свята зігрівають душу.


Про свято Катерини  - з уст бібліотекара


                 




                                             Дівчата спробували ворожити


Присутні були задоволені


Чаювання













Коментарі