Народознавче свято «Вишиванка, мов долі моєї цвіт»









Яблунівська сільська громада широко відзначала День вишиванки. Свято відбувалось з ініціативи працівників будинку культури в Яблунівській сільській бібліотеці, в Яблунівській середній школі, в центрі села з метою зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу – вишитої сорочки  та в знак єдності всіх українців.
З самого ранку багато мешканців села одягли вишиванки – красиві різнобарвні неповторні символи кожної родини і всієї України.
Дорослі жителі села зібралися в Яблунівській сільській бібліотеці на етнографічне народознавче свято «Вишиванка, мов долі моєї цвіт». Заклад зустрів гостей виставкою вишивок запрошених  на свято сільських майстринь Валентини Сисенко, Інни Маліченко, Оксани Теслі, Зоряни Лавріненко,  веселою музикою, букетами весняних квітів. У супроводі бібліотекаря Наталії Махно пішла розмова про вишивки і вишивання, про людей, які своїми руками творять цю красу.  Сільські вишивальниці поділились секретами своєї майстерності, кількістю вишитих сорочок і вишиванням взагалі як відпочинком душі, пігулкою щастя.  А з ніжних дитячих уст Даші Орел прозвучала пісня-подяка вишивальницям.
Зацікавив присутніх екскурс в історію свята, коли в 2006 році студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім.. Юрія Федьковича Леся Воронюк  запропонувала одногрупникам і студентам вибрати один день і всім розом вдягнути вишиванки. Цим днем став третій четвер місяця травня. А свято протягом років розрослося до всеукраїнського рівня. До нього долучилась українська діаспора по всьому світі. В 2011 році був встановлений рекорд Гіннеса  за кількістю людей у вишиванках в одному місці. У Чернівцях вишиванки вдягли понад чотири тисячі людей.
Поетичним словом про сорочку-оберіг Оксана Прохоренкю розповіла про вишиті сорочки для воїнів-захисників нашої країни на Сході. А Наталія Огородня прочитала поезію «Вдягни вишиванку» - рукотворне диво України.


Святкування Дня вишиванки доповнив парад вишиванок , проведений у місцевій школі.


А в  ході всого святкування звучали пісні про вишиту сорочку у виконанні членів бібліотечного клубу за інтересами «Берегиня», розповідались цікаві факти про вишиванки, демонструвались вишиті сорочки на площі перед будинком культури.
На захід були запрошені представники місцевої влади на чолі з сільським головою  Опанасенком М.М. 

 

                                                                                    Н.Махно, бібліотекар    


Коментарі